8
علماء شيعه كسى پيدا شود كه ثبوت آن مرتبه را براى كسى غير امام زمان ارواحنا فداه قائل بشود، بلى تقليد از او جائز است.
س5: در مسائلى كه حضرتعالى احتياط واجب نموده ايد، تكليف چيست و به چه كسى رجوع كنيم نظر مبارك حضرتعالى چيست؟
باسمه جلت اسمائه
در موارد احتياط واجب يا بايد به احتياط عمل نمود، يا به اعلم علماءعادل بعد از مرجع؛ و تشخيص او هم مانند مرجع، با تشخيص اهل خبره است.
س6: اگر كسى به ما پول داد و گفت به فلان مرجع برسان و من مى دانم كه او اعلم نيست، آيا مى توانم به اعلم برسانم؟
باسمه جلت اسمائه
اگر به عنوان آن كه او اعلم است گفته است به او بده، مى توانيد در صورت اين كه ديگرى اعلم است به او بدهيد؛ و الاّ اگر به نظر او خصوصيتى است كه در ديگرى نيست، نمى توانيد بدهيد.
(*) س 7: آيا قانون حكومت اسلامى (حاكم شرع) ، بر فتواى مجتهد، ارجح است؟
باسمه جلت اسمائه
قانون حكومت اسلامى معنى ندارد كه با فتواى مراجع تقليد و مجتهدين تنافى داشته باشد؛ چون قانونى كه از مجلس مى گذرد، بايد ملاحظه شود در صورتى كه مخالف شرع باشد، قانونيت ندارد؛ و در روايات متعدده معصوم عليهم السلام مى فرمايد: لا طا عۀ لمخلوق فى معصيۀ الخالق، به هر حال، بدون اشكال، در حكومت اسلامى هر حكمى خلاف حكم شرع جعل شود، لازم الاتباع نيست؛ حتى اگر قانون باشد.
س8: شخصى مقلد مرجعى است كه نماز خواندن با غسل مستحبى (مانند غسل جمعه) را جائز مى داند. در وسط نماز متوجه مى شود كه مرجعش يك ساعت قبل از اذان فوت كرده بود و يقين دارد مرجعى كه در حال حاضر بايد از او تقليد كند، نماز با غسل مستحبى را جائز نمى داند. تكليفش چيست؟ آيا نمازش باطل است يا ادامه دهد؟
باسمه جلت اسمائه
ادامه دادن لازم نيست؛ بلكه اگر هم ادامه دهد، بايد آن نماز را پس از وضو گرفتن اعاده كند.
(ت) س 9: افرادى هستند كه از هيچ كس تقليد نمى كنند (مرجع تقليد ندارند) ؛ آيا اعمالشان از قبيل: نماز، روزه و. . . صحيح است؟
باسمه جلت اسمائه چنان چه بر طبق فتواى مجتهدى كه بايد از او تقليد كند باشد، صحيح است.