8
س4: آيا در يك يا چند مسأله شرعى مىتوان از مرجع ديگرى تقليد كرد؟
باسمه جلت اسمائه:
در صورتى كه مرجع خود فتوى ندارد و مىگويد احتياط وجوبى چنين است بلى; مىتواند از مرجع ديگر تقليد كند، و اگر ثابت شود مرجع ديگر اعلم است بايد در تمام مسائل از آن مرجع عدول كند و به فتواى مرجع اعلم عمل نمايد.
س5: من بيست ساله هستم و تا امروز مرجع تقليد نداشتهام، چون پدر و مادرم مرجع تقليد ندارند فكر مىكردم مهم نيست; آيا نمازهايى كه تا امروز خوانده ام باطل است؟ من چگونه بايد مرجع تقليد انتخاب كنم؟
باسمه جلت اسمائه:
شما بعد از تعيين مرجع، نمازهائى كه خواندهايد اگر مطابق با فتواى او بود قضاء لازم نيست; تقليد بايد از اعلم علماء نمود و تشخيص اعلم با شهادت اهل خبره است.
س6: آيا مىتوانم با ديدن چند حكم، يك مرجع تقليد را انتخاب كنم؟ و آيا مىتوانم هر زمان كه مايل بودم مرجع تقليد را عوض كنم؟
باسمه جلت اسمائه:
بعد از تعيين اعلم نمى شود مرجع را عوض كرد، مگر اعلميت دومى ثابت شود كه در آن صورت عدول لازم است.
س7: آيا در صورتى كه مجتهد در مسألهاى احتياط واجب امر كرده باشند، مىشود در همان مسأله از مرجع ديگرى تقليد كرد؟
باسمه جلت اسمائه:
احتياط مجتهد دو نحو است: 1- آنكه فتوى به احتياط نمىدهد بلكه احتياط مى كند در فتوى دادن; يعنى از ادله نتوانسته است حكم الله را استنباط كند و در حقيقت جاهل به حكم است، در اين مورد مىشود در همان مسأله رجوع به مرجع ديگر نمود.
2- مرجع فتوى مىدهد به احتياط; مانند احتياط در فروج، در اين مورد رجوع به مجتهد ديگر جائر نيست; بالجمله بين احتياط در فتوى و فتواى به احتياط فرق است.
س8: اگر كسى در انتخاب مرجع تقليد خود اختيارى نداشته، مثلا چون پدرش مقلد يك مرجع تقليد بوده و يك رساله در خانه داشتهاند، او هم از